De verborgen data achter de granulaatproef

collage-granulaatproef

Ga er maar aan staan: informatie vanuit 20 verschillende datastromen omvormen tot één overzichtelijk geheel. Toch is dat precies wat Terralytics en Vrijdag IT hebben gedaan. Allemaal met als doel om overzicht te creëren voor de eerste grootschalige granulaatproef van Nederland.

Wetenschappelijk onderzoek naar groeiplaatsen voor bomen

Een industrieterrein met 180 recent aangeplante bomen; op het eerste oog niets bijzonders. Totdat je beter kijkt. Dan zie je dat alle groeiplaatsen precies gelijkwaardig zijn afgewerkt. Deze bomen zijn duidelijk met militaire precisie aangeplant. De enige zichtbare variatie betreft hier en daar wat putdeksels. Deze deksels beschermen de meetinstrumenten die de omstandigheden nauwgezet in de gaten houden.

De granulaatproef is binnen de groene vakwereld breed uitgemeten in het nieuws. Voor het eerst wordt gedegen onderzoek gedaan naar de invloed van verschillende soorten boomgranulaten en substraten. Granulaten en substraten zijn het medium waar de bomen in worden geplant. De aankomende vijf jaar worden alle kenmerken van de bomen en de directe omgeving vastgelegd om te kunnen beoordelen welke granulaat of substraat nu het beste is.

5 jaar gegevens verzamelen

In totaal worden er ruim twintig verschillende metingen gedaan. Bepaalde metingen zoals de weergegevens worden dagelijks vastgelegd. Andere gegevens, zoals de groei en conditie van de boom, worden jaarlijks vastgelegd. Gedurende de vijf jaar dat de proef loopt blijft geheim welke boom in welk granulaat staat. Slechts enkele personen weten welke boom in welk granulaat staat. Hierdoor blijft de proef objectief en wordt pas aan het eind precies duidelijk welk type granulaat het beste is.

Real-time inzicht met overzichtelijk dashboard

De grote vraag is natuurlijk: hoe zorg je er voor dat al deze informatie overzicht blijft? Hier komen Terralytics en Vrijdag IT in beeld. Met de gecombineerde expertise in datastromen en user interface hebben zij een dashboard ingericht. Aan de achterkant wordt de warboel aan datastromen automatisch uit elkaar getrokken en gestructureerd. Aan de voorzijde  -het dashboard- wordt de gebruiker met al dit technisch vernuft niet lastig gevallen. Die kan intuïtief de gewenste gegevens vergelijken. Het dashboard geeft inzicht in de huidige ontwikkeling van elke boom en maakt inzichtelijk welke bomen beter of slechter groeien dan de rest.

Ook benieuwd geworden naar de voortgang van de granulaatproeven? Neem dan contact op met Dirk van Riel (Vrijdag IT) of Koen Verhoeven (Terralytics).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin